۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۰، ۱۸:۵۶

آوازهای آئینی را بشنوید؛

نیایش با خدا و ستایش اهل بیت در نغمه «نجوای جان»

نیایش با خدا و ستایش اهل بیت در نغمه «نجوای جان»

اصفهان - آلبوم «نجوای جان» یکی از آثار شاخص موسیقی در قالب مناجات و آوازهای آئینی است، این آلبوم با صدای استاد سید احمد مراتب در لیالی قدر و روزهای پایانی ماه رمضان بسیار شنیدنی است.

به گزارش خبرنگار مهر، سید احمد مراتب، استاد ردیف‌های آوازی موسیقی ایرانی و بهترین شاگرد استاد بزرگ آواز اصفهان «جلال تاج اصفهانی» است؛ به همین دلیل او را «دره التاج» نامیده‌اند.

آلبوم «نجوای جان» با صدای این استاد که از سوی حوزه هنری استان اصفهان منتشر شده است با انتخاب اشعار عرفانی توانسته حال و هوای خوشی به شنوندگان منتقل کند.

در این آلبوم اشعار زیبایی از شاعران معروف چون شیخ اجل، سعدی شیرازی را می‌شنوید با این مضمون:

«شرف مرد به جود است و کرامت به سجود

هرکه این هر دو ندارد عدمش به که وجود

ای که در نعمت و نازی به جهان غره مباش

که محال است در این مرحله امکان خلود…»

یا این شعر فوآد کرمانی:

«قامتت را چو قضا بهر شهادت آراست

با قضا گفت مشیت که قیامت برخاست …»

سید احمد مراتب با صدایی گیرا و شیرین درباره این آلبوم می‌گوید: از تک آوازهایی که در سه گاه، بیات ترک، دشتی، ماهور و افشاری خوانده و با مدح خوانی و مناجات خوانی عجین شده است.

این استاد آوازهای آئینی در اصفهان ادامه می‌دهد: این آلبوم شامل تک آوازهایی است که سال‌های قبل در رادیو تهران آنها را خوانده‌ام. این آوازها در مقاطع مختلف در رادیو پخش شده‌اند اما هیچ گاه تجمیع و به عنوان آلبوم منتشر نشده بودند و اکنون پس از انتخاب، برای این آلبوم ویرایش شده‌اند. تمامی این آوازها اشعاری عرفانی در حال و هوای مناجات دارد که هماهنگ با حال و هوای ماه رمضان و در مدح حضرت علی (ع) است.

نوای گرم استاد مراتب برای مردم اصفهان یادآور خاطرات سحرهای ماه مبارک رمضان است که هر روز صبح به صورت مستقیم از رادیو شنیده می‌شد. او با اشاره به بی مهری‌هایی که آواز ایرانی امروزه با آن درگیر است می‌گوید: «نجوای جان» یکی از آثاری است که باید ماندگار شود. با این بلبشویی که در موسیقی و آواز ایرانی در زمان معاصر ایجاد شده و با بی مهری و نادانستنی هایی که آواز با آن مواجه شده است انتشار این آلبوم و نظایر آن می‌تواند برای زنده نگه داشتن آواز ایرانی مؤثر باشد، اصل موسیقی ایرانی ما آواز است که متأسفانه دچار بی مهری شده است.

بیشتر علاقه‌مندان، این استاد ردیف‌های آوازی موسیقی ایرانی را به عنوان مداح و ذاکر اهل بیت عصمت و طهارت می‌شناسند؛ چراکه از ابتدای فعالیتش به دلیل عشق و علاقه به اهل بیت (ع) به الحان مذهبی از جمله مداحی، اذان، مناجات و… روی آورد. اما آنچه او را شاخص می‌کند اتفاقی است که در سال ۱۳۵۴ و در سن ۲۳ سالگی برایش رخ داد؛ او اولین و تنها ایرانی است که بر بام کعبه اذان گفته است. بسیاری بر این عقیده‌اند که مراتب پس از بلال حبشی دومین مسلمانی است که با توصیه و مساعدت امام موسی صدر دارای این افتخار شده است.

او متولد سال ۱۳۳۱ در شهر اصفهان است. وی دارای مدرک کارشناسی ادبیات و الهیات و حائز دکتری افتخاری موسیقی ایرانی است. در ۱۴ سالگی وارد رادیو شد و موسیقی از اساتیدی چون جلال تاج اصفهانی، ادیب خوانساری، جلیل شهناز، حسن کسایی، فرامرز پایور، اسماعیل مهرتاش و… و در شعر و ادبیات از بزرگانی چون علامه جلال الدین همایی، فضل‌الله ضیا نور، ابوالبرکات صده‌ای، دکتر میردامادی و… در مسیر اعتقادی خود بهره‌مند شده است.

آلبوم نجوای جان شامل هفت قطعه با اشعاری از سعدی، صغیر اصفهانی، فوآد کرمانی، غلامحسین جواهری و قاسم رسا است. مراتب درباره محتوای این آلبوم می‌گوید: هیچ یک از آوازهای این آلبوم برای من به عنوان خواننده فرقی ندارد، اما گاهی در خواندن یک آواز حالتی برای خواننده پیش می‌آید که آن آواز را برایش خاص می‌کند و این یک برداشت شخصی برای خواننده آواز است. اینها سند حیثیت و آبروی موسیقی اصیل ما و جز فرهنگ دیرینه ما است که از آثار فاخر ما محسوب می‌شوند، همین که مسئولان حوزه هنری به فکر افتادند و این آوازها را در دسترس هنرجویان و علاقه مندان قرار دادند از آنان تشکر می‌کنم، زیرا موجب حفظ و اشاعه و انتشار موسیقی اصیل ایرانی شده‌اند.

کد خبر 5203953

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha